Veterinární klinika Kaděra

Onemocnění kůže a srsti morčat

Mezi časté zdravotní potíže u morčat patří kožní potíže. Chovatelé si nejčastěji stěžují na vypadávání srsti, zhoršenou kvalitu srsti, šupinatění kůže, výskyt stroupků nebo krust na kůži, nebo svědění. Je třeba zvažovat všechna přenosná kožní onemocnění, způsobené kožními parazity, plísněmi, bakteriemi, ale také nedostatky ve výživě a špatné zoohygienické podmínky.

Parazité kůže

Mezi časté kožní parazity morčat patří vši a všenky. Dospělce a vajíčka lze snadno objevit nalepené na srsti. Svědění vyvolávají až při masivním výskytu. Svrab je nejčastější příčina kožních onemocnění u morčat a projevuje se naopak velmi silným svěděním (které může být provázené i celotělovými křečemi!), šupinkami a krustami na kůži a řídnutí srsti. Začátek onemocnění se často projeví 1-3 měsíce po koupení zvířete, ale může se projevit také až ve starším věku zvířete, pokud je morče imunitně oslabeno jinou infekcí, nedostatkem vitamínu C, stresem a pod. Lze ho odhalit až hlubokým kožním seškrabem z kůže morčete a vyšetřením pod mikroskopem. Negativní kožní seškrab nevylučuje nákazu. I při silném napadaní se někdy nemusí podařit kožním seškrabem svrab prokázat. Nákaza je přenosná na člověka a projevuje se jako svědivý zánět kůže.Léčba je poměrně snadná a zahrnuje aplikaci protiparazitárních přípravků na kůži postřikem nebo injekčně pod kůži a zvýšenou dávkou vit C v krmivu. Je nutná dezinfekce chovného zařízení a prostředí, ve kterém se morčátko pohybuje.

Kožní plísně

Druhou nejčastější příčinou kožních onemocnění jsou kožní plísně. Často se vyskytují společně s kožním svrabem. Klinicky se projevují ložisky s vypadanou srstí, zvýšeným šupinatěním a červenáním kůže. Většinou jsou ložiska nesvědivá, pokud není infekce společně s parazity. Onemocnění začíná nejčastěji na hlavě, kolem očí, uší, na tvářích, někdy se rozšíří i na další části těla. Při dobrých chovatelských podmínkách po několika týdnech může spontánně vymizet. Nejvnímavější jsou mladí jedinci v době odstavu, nově nakoupení jedinci a oslabená zvířata (jiným onemocněním, nedostatkem vit. C a pod.). Spory plísní jsou schopné v prostředí přežívat i několik let a každé morče, které s nimi přišlo do styku, může být skrytým nosičem (bez klinických projevů onemocnění). Průkaz je možný pomocí kultivace chlupu a šupinek z kůže. Léčba trvá několik měsíců. Zahrnuje odstranění kožních krust, často i oholení zvířete, koupele morčete v antimykotických šampónech, lokální aplikaci antimykotických roztoků a opakované kultivace. Léčbu je třeba provádět až do 2. negativní kultivace vzorku srsti morčete. Dále je třeba aplikovat vit C a a další podpůrné léky pro zvýšení imunity zvířete a především důkladně vyčistit a vydezinfikovat chovné zařízení a všechny místa a předměty, se kterými přišlo morčátko do styku (Savo, Virkon). Zdravá a nemocná zvířata je od sebe třeba striktně oddělit. Každé nové zvíře je třeba držet v karanténě min 4 týdny.

Morče, stejně jako lidé, si nedokážou tvořit vitamín C a je třeba jim ho dodávat v potravě (zelené krmení, ovoce, zelenina) a lze ho přidávát do vody (např. NEšumivý celaskon, který lze rozpustit ve vodě, dává se 50-100mg vit C do 250 ml vody) nebo do krmení (např. Roboran C pro morčata). Zvýšená potřeba vitamínu C je především při nemoci, v zimních měsících, při stresu a kožních onemocněních. Nedostatek vitamínu C se projeví zhoršením kvality srsti a jejím vypadáváním, krustami na hlavě, především v okolí nozder a očí, zpomalením hojení ran, vznikem krvácenin na kůži a rozvojem dalších infekčních onemocnění.

Symetrickým vypadáváním srsti na bocích morčete se projevují ovariální cysty. Je na ně třeba myslet vždy u starších samiček, které nebyly připuštěné. Kožní změny jsou nesvědivé.